کراس استافینگ (معادل عبارت Cross stuffing درانگلیسی) از زیرشاخه های مهم در حوزه لجستیک و حملونقل دریایی به حساب می آید. کراس استافینگ به عنوان یکی از روش های پرکاربرد حملونقل خصوصا برای کشورهایی با ملاحضات اقتصادی و سیاسی، به شمار میرود. در این محتوا از راه ابریشم قصد داریم تا در ابتدا به بیان مفهوم کراس استافینگ بپردازیم و اهمیت این روش برای کشور ایران را بیان کنیم. سپس در ادامه با هزینهها، کاربردها و معایب کراس استاف آشنا شویم.
تعریف کراس استافینگ ( cross stuffing )
یکی از مهمترین روش های حمل و نقل کالا در تجارت بین الملل، استفاده از حمل و نقل دریایی است. در واقع کشتی های بزرگ امکان حمل کانتیرهای بسیار بزرگ را دارند و باتوجه به اینکه کشورهای قابل توجهی بر روی کره زمین نیز به علت آب های آزاد، دریاها، دریاچه ها و رودخانه های بسیار بزرگ به یکدیگر متصل هستند استفاده از حمل و نقل آبی یک روش مرسوم و شناخته شده در تجارت بین الملل است.
تجارت بین الملل در مسیرهای آبی به روش های مختلفی صورت می گیرد که از جمله آن ها همین کراس استاف یا همان کراس استافینگ می باشد. این روش در ابتدا برای انتقال کالا از کشتی های بزرگ به بنادر کوچک مورد توجه واقع گردید.
بدین صورت که حجم بالای برخی از کشتی های حمل بار اجازه پهلو گرفتن در بنادر را نمی داد و بازرگانان با انتقال بارها به چند کشتی کوچکتر، بارهای حمل شده را به بندر می رساندند. این روش همان کراس استافینگ است که البته امروزه برای موارد دیگر نیز مورد توجه واقع می شود.
در کراس استاف بار در محل انبار یا CFS از کانتینر تخلیه شده و مجددا در یک کانتینر دیگر بارگیری میشود. کراس استافینگ به اختصار فرآیند تعویض کانتینر نامگذاری شده است
کاربردهای کراس استاف
امروزه از روش کراس استافینگ برای کالاهایی استفاده میشود که به علت تحریم امکان ورود به کشور مقصد را ندارند و یا شرکت حملونقلی قادر به سرویسدهی و حمل مستقیم کالا به بنادر آن کشور نباشد. در اینجا کراس استاف به کمک بازرگانها میآید تا از طریق آن امکان صادرات و واردات برای آن کشور فراهم شود.
در ایران به دلیل تحریم های ظالمانه فرآیند کراس استافینگ امری مرسوم میباشد. بندر جبل علی امارات محل تخلیه و بارگیری مجددا محموله هایی است که نمیتوانند به صورت مستقیم به ایران حمل شوند.
هزینه کراس استافینگ
عوامل زیادی بر هزینه کراس استافینگ اثر گذار است برای مثال در صورتی که محصول بستهبندی خاصی احتیاج داشته باشد و یا برای تخلیه و بارگیری کالا نیاز به تجهیزات خاصی باشد هزینه ها افزایش چشمگیری پیدا می کند. اما به طور کلی هزینه کراس استافینگ از سایر روشهای حملونقل بیشتر است زیرا علاوه بر هزینه حملونقل، هزینه ای تحت عنوان هزینه کراس استافینگ که شامل هزینه عملیات کراس استاف (تخلیه از کانیتر اول و بارگیری در کانتینر دوم) میباشد اضافه میشود.
شما میتوانید برای اطلاع از هزینه های آن پیش از شروع فرایند حملونقل کالا، با ارسال اطلاعات محموله برای فورواردرها از هزینهها مطلع شده و به راحتی مبالغ پیشنهادی شرکت های مختلف را با یکدیگر مقایسه کنید.
نکته ضروری که لازم است بدانید این است که با توجه به فرآیند عملیات کراس استافینگ و انتقال محتوای داخل کانتینر به کانتینر دیگر، حفظ سلامت کالا نقشی حیاتی دارد. چراکه در صورت بروز کوچترین خطا ضررهای سنگین به محموله وارد خواهد شد.پس حتما قبل اقدام به Cross Stuff درباره شرکت مجری عملیات تحقیق به عمل آورید.
تفاوت بین کراس استافینگ و ترانسشیپ
به طور مختصر و مفید در عملیات کراس استافینگ محتوای داخل کانتینر تخلیه شده و در کانتینر متعلق به خط کشتیرانی دیگر بارگیری میشود اما در ترانسشیپ خود کانتینر از یک کشتی به یک کشتی دیگر منتقل میشود و نه محتویات داخل کانتینر.
برای اشنایی با ترانسشیپ یا ترانسشیپمنت اینجا کلیک کنید
معایب Cross stuffing
در کنار مزایایی همچون امکان تجارت بینالملل برای کشورهایی با بنادر کوچک و دور زدن تحریمها که کراس استافینگ به ارمغان میآورد، این روش معایبی نیز به همراه دارد که آشنایی با آنها خالی از لطف نیست. در ادامه به بیان معایب کراس استافینگ میپردازیم.
- دردسرهای این روش به نسبت سایر روشهای حملونقل که مستقیم انجام میگیرد بیشتر است.
- کشتیهایی که برای کراس استافینگ مورد استفاده قرار می گیرد نیازمند تجهیزات ویژه از جمله جرثقیل برای جابجایی بار هستند که تهیه این کشتیها هزینه بالایی به همراه دارد.
- در صورتی که از کراس استافینگ برای دور زدن تحریم ها استفاده شود ممکن است منجر به توقیف بار در کشور طرف سوم و خسارات بسیار شود.
- از آنجایی که روش کراس استافینگ هزینه بالایی دارد منجر به افزایش قیمت کالاهای وارداتی به کشور نیز میشود.
- در صورتی که جابجایی بار با دقت کافی انجام نشود منجر به آسیب به کالاها و ایجاد خسارت میشود.
بدون دیدگاه